Editor de continguts

Renovem la nostra col·laboració amb el DELTA BIRDING FESTIVAL

La cinquena edició de l’únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya tindrà lloc a MónNatura Delta (Delta de l’Ebre) del 21 al 23 de setembre.

En l’edició anterior, des de SOREA ja vàrem presentar el projecte BiObserva, un programa de voluntariat ambiental corporatiu basat en la ciència ciutadana. Els voluntaris són treballadors de les empreses del grup Agbar que reporten les observacions ornitològiques fetes en els seus centres de treball. La web on es recullen les dades és pública (www.biobserva.com/agbar) i permet consultar els ocells observats a les plantes de tractament d’aigua que gestionem. El projecte, creat amb la col·laboració de l'Institut Català d'Ornitologia i SEO Bird Life, té com a objectiu implicar als nostres treballadors en la conservació de l’entorn natural així com aportar dades per a l'estudi dels ocells.

En l’edició d’enguany, concretament el dissabte 22 a les 17.30 hores, presentarem els resultats d’un any del programa BiObserva, així com el projecte que ha obtingut el Premi Europeu de Medi Ambient en la categoria Empresa i Biodiversitat. Aquest premi suposa un reconeixement a l’estratègia del grup Agbar per afavorir la biodiversitat a les empreses del cicle de l’aigua, promovent una transformació progressiva de les instal·lacions (depuradores, potabilitzadores i altres) en infraestructures verdes.

Entre les actuacions que es porten a terme a les instal·lacions destaquen les de restauració d’hàbitats -com ara zones humides-, l’aplicació de solucions basades en la natura en el drenatge, la reducció de pesticides i fertilitzants en la jardineria, etc. També destaca l’objectiu de disposar per al 2021 de plans d’acció per a la biodiversitat a les plantes ubicades en espais protegits, i el programa BiObserva.

A continuació, a les 18 hores, tindrà lloc una sortida guiada per descobrir i escoltar els ocells de la zona dels aiguamolls de l’Embut, una infraestructura verda de depuració gestionada pel grup, que és refugi de centenars d’ocells. Allà veurem com els capons reials arriben a centenars a l’aiguamoll per dormir, un espectacle inoblidable.

Els aiguamolls de depuració utilitzen els seus propis sistemes de vegetació aquàtica i els microorganismes associats als mateixos per eliminar els contaminants de l'aigua. Aquests sistemes de tractament utilitzen processos naturals i ambientalment sostenibles, que permeten la creació d'espais de gran valor ecològic i milloren la qualitat de les aigües que s'aboquen a les llacunes i badies del Delta. En concret, els aiguamolls de depuració de l'Embut milloren la qualitat de l'aigua circulant pels desguassos de l'Ala i Gossos, abans del seu abocament a la llacuna de l'Encanyissada i la seva sortida definitiva a la badia dels Alfacs. Es troba al terme municipal d'Amposta i part dels seus terrenys estan inclosos dins la Xarxa Natura 2000.

La col·laboració amb el Delta Birding Festival s’emmarca dins del nostre compromís amb la conservació de la natura i la biodiversitat.